Raamatusoovitus: Carsten Henn „Raamatujalutaja”

Carsten Henni raamat „Raamatujalutaja” kutsub lugeja kaasa ühte klassikalisse saksa väikelinna, kus on kitsad tänavad ja vanad majad, mis kõik rihitud majesteetliku toomkiriku ja raeplatsi suunas. Selles linnas tegutseb raamatukauplus „Linnavärava juures” kust leiame töötamast vanaldase raamatute kojuviija Carl Kollhofi. Carli jaoks on raamatute kättetoimetamine igapäevane rutiin – sama kindel kui kella tiksumine. Iga päev läbib vana mees 2×2 kilomeetrise ringi ning alati on tal üks ja sama välimus: jalas kobakad kingad, rohelised püksid, seljas roheline jakk ja roheline päevinäinud sõjaväeseljakott ning peas kitsa servaga kalurimüts. 

Viidavaid raamatuid kohtleb Carl eriliselt. Ta pakib need jõupaberisse kui kingitused ja asetab siis hellalt nagu koerakutsikad villase tekiga vooderdatud seljakotti ning astub oma tavapärasele teekonnale. Ootamatult lööb Carl Kollhofi argirütmi  segamini teda raeplatsil jälginud 9-aastane tüdruk, tumedate lokkide ja tedretähnidega, kes nimetab end Schaschaks.  Tüdrukutirts on ristinud Carli raamatujalutajaks ning hoolimata mehe vastuseisust hakkab  Schascha raamaturingidel kaasas käima. Schascha kohtub raamatujalutaja käikudel väga erinevate  inimestega, keda Carl nimetab raamatutegelaste nimedega, sest reaalsed nimed ei püsi tal meeles. Kokku saadakse Darcyga – rikka filosoofiast huvituva mehega, kes annetab iga loetud raamatu raamatukogule. Effi Briestiga, kes on õnnetus abielus meditsiiniõde ja armastab lugeda vaid kurvalt lõppevaid lugusid. Proua Pikksukaga – vana õpetajaga, kes armastab otsida vigu ja ei julge koduuksest kaugemale minna. Ettelugejaga, kes loeb sigarivabriku töölistele raamatuid ette ja kirjutab ise salaja raamatut. Õde Amarülliga – suletava kloostri nunnaga, kes ei taha oma kodust välja kolida. Doktor Faustusega, kes armastab ajaloolisi traktaate ja kardab koeri. Heraklesega – külalislahke mehega, kes laseb Carlil alati raamatu sisu ümber jutustada, sest ei oska lugeda.

Schascha kannab kõik teekonnal kohatud inimesed ja nende lugemisharjumused märkmikku ning märkab, et neid inimesi ei rõõmusta sugugi toodud raamat vaid hoopis Carli saabumine. Seega järeldab tüdruk, et kõik raamatujalutaja kunded tellivad valesid raamatuid ning Carli pahameelest hoolimata ostab oma taskuraha eest neile kõigile kinkimiseks kasutatud raamatud. Näiteks saab härra Darcy raamatu puutööst, Effi naljakogu ja proua Pikksukk vigade otsimise vihiku.

Raamatu lõpupoole tabab Carl Kollhofi kurb saatus. Ta vallandatakse raamatukauplusest ning ka Schascha ei ilmu enam nende ringkäigule. Igatsust tundes otsib Carl tüdrukut linna koolidest, ent ei leia. Kuna mehel pole südant oma kundedele tõtt rääkida, siis jätkab ta raamatute viimist. Selleks müüb ta maha kõik oma kodused raamatud. Ühel hetkel satub Carl õnnetuse tõttu haiglasse ning sealt väljudes tunneb ta end maailma poolt hüljatuna ja sulgeb end oma koju. Siin tuleb jälle appi Schascha, kes otsib Carli üles ning annab mehe elule uue hingamise ja eesmärgi. Carlist saab antikvariaadis nõuandja ning lisaks hakkab ta raamatuid viima inimestele, kes ei jaksa neid ise osta.

Scascha on Carli jaoks erakordne tüdruk, kellesarnast ei leidu raamatutegelaste hulgas ja nii lubab Carl, et kirjutab ise tüdruku raamatusse.

 

Head avastamist.