Raamatusari “Säravad naised”

 Läbi ajaloo on olnud meeste kõrval andekaid, ambitsioonikaid ja tulevikumaailma muutnud naisi. Nad on pidanud nägema vaeva oma tunnustuse ja tuntuse nimel.

Et neid tublisid naisi esile tõsta, hakkas kirjastus Tänapäev 2020. aastal välja andma raamatusarja „Säravad naised”.  Need on raamatud, mis põhinevad eluloolistel andmetel  ja kus iga peategelane räägib ise oma elu tähtsündmustest ja keerdkäikudest.

Marie Curiega saab lugeja piiluda 19. sajandi Poola ellu ja noore naise unistusse pääseda Pariisi Sorbonne’i ülikooli reaalteadusi õppima ning teadustööd tegema.        Tänu erakordsele visadusele saabki temast esimene naisteadlane, kelle suurimaks saavutuseks on radioaktiivsuse uurimine ja radioaktiivsete elementide leidmine.

Maria Montessori viib meid 19. sajandi Itaaliasse – Rooma, kus noor naine näeb psühhiaatriahaiglas väidetavalt nõdrameelseid ja kurbi lapsi. Maria pakub arstide hämmelduseks lastele mänguasju ning nad elavnevad koheselt. Sellest hetkest võtab Montessori oma hingeasjaks arendada laste sünnipäraseid andeid ja paneb aluse tänapäevasele õpetamisele.

Coco Chanel kutsub lugeja kaasa 1919. aasta Pariisi, kus moemaailmas edukas Coco kohtub Vene Balleti impressaarioga, kellel on haruldase lõhnaõliga lõhnastatud taskurätt. Coco Chaneli jääb see lõhn kummitama ja kaotades armastatu Arthur Capelli, loob tema mälestuseks parfüümi. Sünnib Chanel No 5.

Kõrvalepõikena võib siia kõrvale lugeda Judith Little „Chaneli õed”, mis jutustab vaesest perest pärit Coco ja tema õe teekonnast Pariisi kõrgklassi ja moemaailma.

Marlene Dietrich paotab lugejale ukse 20. sajandisse, kutsudes kaasa esimese maailmasõja eelsesse ja aegsesse Saksamaale. Rasketes oludes sündinuna tuleb Marlenel koduõppelt minna riigikooli ja elada kokkuhoidlikult. Ema õhutusel läheb noor tüdruk Weimari konservatooriumi viiulit õppima, kuid särava ande puudumisel ta muusikuna kaua ei tööta. Seejärel proovib noor Marlene kätt varieteeteatris ja  reklaaminduses ning otsustab õppida näitlemist. Ühel hetkel kutsutakse ta filminäitleja proovivõtetele ning täht ongi sündinud. Saksamaalt viib Marlene Dietrichi tee Holliwoody filmimaailma.

Muusika, näitlemise ja armastuse kireva maailma avavad meile Edit Piaf ja Maria Callas.  Edit Piaf kohtub Yves Montandiga, kellega sünnib sügav koostöö. Maria Callase elu ristub aga kuulsa Kreeka magnaadi Aristoteles Onassisega.

 Head nautimist !