Soovitame: Loone Ots “Armastus”

Loone Otsa romaan „Armastus“ võitis Eesti Kirjanike Liidu 2021. aasta romaanivõistlusel esikoha, pälvides žürii üksmeelse poolehoiu.

Žürii liige Andrei Hvostov: „Raamat teeb seda, mida pealkiri lubab: räägib armastusest. Mehe armastusest naise ja naise armastusest mehe vastu, perekonnasisesest armastusest, aga ka kirest, sõprusest ja ligimesearmastusest selle piibellikus tähenduses ning lõpuks tarkusearmastusestki.“ 

Kolm peategelast – Salme Niilend, Isidor Levin ja Uku Masing on need, kelle silme läbi kordamööda lugu jutustatakse lähtuvalt igaühele omasest mõtte- ja tundemaailmast. Neist esimese, autori sõnade kohaselt Eesti kultuuriloos teenimatult vähetuntuks jäänud isiku kirjadel lugu põhinebki. Kõrvaltegelastena osalevad vähemal või rohkemal määral Eha ja Agnes Masing, Rein Sepp, Kersti Merilaas, Jaak Taul ja Karl Ristikivi.

On kärekülm jaanuar Eestis aastal 1942. Salme Niilend varjab oma peret ohtu seades  kodutalus Taagepera kandis juudi rahvusest õpingukaaslast Tartu Ülikoolist. Isidor Levin vajab dokumenti, mis välistaks tema tõelise päritolu. Eestlase sünnitunnistus on just see, mida vaja! Nutikas ja julge Salme võtab sõbra päästmiseks ette Saksa okupatsiooni tingimustes keerulise ja ohtliku retke Tartusse, kattevarjuks õpingute jätkamine ülikoolis. Kohaliku võimuesindaja veoauto, näpatud suusad ja SS-lase limusiin aitavad kaasa teekonna õnnestumisele. Esialgne lootus arhiivist dokument hankida ei toimi ja Salme on sunnitud jooksvalt erinevaid võimalusi kaaluma, kuni lõpuks Uku ja Eha Masingu kaasabil tuttavalt kirikuõpetajalt vajalik paber kätte saadakse.

Ühte ööpäeva mahub küll ainult kindel arv tunde, aga selles ajavahemikus kolme peategelase kaudu avanev lugu on mõõtmatult laiem, sisaldades armastust selle kõigis vormides.