Eesti Mälu Instituudi näitus “Vastupanu Nõukogude võimule Eestis 1940-1991” jõuab Raplasse

Eesti vabariigi iseseisvuse taastamise 30. aastapäevaks koostas Eesti Mälu Instituut rändnäituse „Vastupanu Nõukogude võimule Eestis 1940–1991“. Aasta viimasel kuul jõuab näitus Raplasse, kus 1. detsembril kell 13 avab näituse Rapla kultuurikeskuse ees (Tallinna mnt 17a) Rapla vallavolikogu  esimees Kalle Toomet. Näitust tutvustavad Eesti Mälu Instituudi juhatuse liige, ajaloolane Martin Andreller ja Eesti Mälu Instituudi teadur-projektijuht, näituse kuraator Eli Pilve. Lõpusõnad ütleb Eesti Endiste Metsavendade Liidu juhatuse liige, näituse logistika koordinaator Heiki Magnus.

Balti riikide haaramise Nõukogude mõjusfääri otsustasid Nõukogude Liit ja Saksamaa omavahelise mittekallaletungilepingu salajase lisaprotokolliga 23. augustil 1939. aastal. Järgmisel aastal Balti riigid okupeeriti. Algasid repressioonid, aga algas ka vastupanu. „Ligi pool sajandit kestnud okupatsiooni sisse jäi palju vastupanuvorme aktiivsest passiivseni. Neid kõiki ei jõua kajastada ükski näitus, kuid tähtis on mitte unustada neid, kes oma südames ei andnud Eestit mitte kunagi ära,“ ütles näituse kuraator Eli Pilve.

Eesti Mälu Instituudi näitus “Vastupanu Nõukogude võimule Eestis 1940–1991” on koostatud eesti, inglise ja vene keeles. Augustis oli see üleval Tallinnas Tammsaare pargis, oktoobris Haapsalu lipuväljakul ja novembris Pärnu kesklinnas. Raplasse jõuab näitus koostöös Kaitseliidu Rapla maleva, Rapla kultuurikeskuse ja Rapla keskraamatukoguga ning jääb avatuks 6. jaanuarini 2022.

Veebis on näitus vaadatav alaliselt: https://vastupanu.communistcrimes.org