Kohtumine Antti Tuuriga

23. oktoobril 2019 kell 17.30 leiab Rapla Keskraamatukogus aset kohtumine Soome kõige mainekama autori Antti Tuuriga. Sel puhul näidatakse 22. oktoobril kell 18.00 Rapla kinos Eesti-Soome ajaloolist draamafilmi «Igitee», mis on valminud 2017. aastal samanimelise Antti Tuuri raamatu järgi. Raamatukogu kirjandusõhtul tuleb kindlasti juttu nii «Igiteest» kui teistest kuulsa kirjaniku teostest.

Antti Tuuri on kirjutanud kõrvuti suurte romaanidega kõike: näidendeid, kuuldemänge, stsenaariume, libretosid, novelle, kokku üle 70 teose. Tema teoste põhjal on tehtud filme ja teatrilavastusi. Eesti keeles on ilmunud 11 raamatut, millest tuntuimad on pentaloogia Pohjanmaa neli esimest raamatut. Pentaloogia eest sai Tuuri 1985. aastal Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna.

Antti Tuurit on lubanud lugejatega kohtumisel eesti keelde tõlkida tema abikaasa Merja Tuuri ja ka Ly Ehin. Suurem osa eesti keeles ilmunud Tuuri teostest on tõlkinud Ants Haljamaa, kes on samuti lubanud kohtumisel osaleda.

Antti Tuuri raamatutest seni viimasena on eesti keeles ilmunud romaan «Igitee» (2017). Selle romaani põhjal vändatud Soome, Rootsi ja Eesti koostööfilmi osa võtteid toimus Eestis (Tallinnas, Sillamäel, Varangul) ja selles tegi kaasa rida parimaid Eesti näitlejaid.

Kirjandusõhtut Antti Tuuriga toetab Eesti Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupp ja seekord on Rapla Keskraamatukogu Eestis ainuke koht, kus saab raamatukogupäevade raames maineka Soome autoriga kohtuda.