Kirjanduslik ekskursioon viis osalejad Järvamaale

Kirjanduslik ekskursioon viis osalejad Järvamaale

Eelmisel aastal korraldas Rapla Keskraamatukogu raamatukogude aasta puhul ekskursioonid „Kirjanduslik Raplamaa I ja II“. Osalejatelt positiivset tagasisidet saades otsustati korraldada väljasõit naabermaakonda – Järvamaale.

Eesmärk oli tuua 40-le huvilistele teadmisi kirjandusest ja kirjanikest, paikkondlikust kultuuripärandist ning kultuuriloost. Olulisel kohal on oma maakonnast väljaspool asuvate raamatukogudega koostöö.

Kohtade arv täitus väga kiiresti, mis näitas, et huvi sedalaadi ürituste vastu on olemas.

Bussiekskursiooni “Kirjanduslik Järvamaa” toimus ühepäevase reisina. Sõit algas Raplast, kulges läbi Kehtna, Käru, Türi, Paide ja lõpetuseks Tammsaare muuseum Vargamäel. Sõidu ajal rääkis giid Pille Vanker põnevaid lugusid teele jäävatest paikadest.

Esimene pikem peatuspaik oli Türi kesklinnas, kust suunduti Türi raamatukogusse. Seal võttis meid vastu Türi raamatukogu direktor Astrid Karpender. Türi raamatukogu on oma uutes ruumides 2021. aasta suvest. Ajaloolises endises koolimajahoones tegutseb samuti Türi Vallavalitsus.

Sealt sõideti Paidesse Järvamaa keskraamatukokku, kus direktor Jane Kiristaja tutvustas raamatukogu ruume ja tööd. Koos giid Ründo Mültsiga mindi Paide Wittensteini tegevusmuuseumi. Kiidusõnu väärib nii Ründo lugude edasiandmisoskus kui ka tegevusmuuseum ise. 2022. aasta suvel valminud tegevusmuuseum Paides viib külastajad 19. sajandisse läbi eheda väikelinna olustiku, põnevate tegevuste ja esemete ning ainulaadsete digilahenduste. Seal saab tutvuda 19. sajandi apteegiga, vaadata Eesti esimest fotot ja teha endastki pilt, lahata laipa kreisiarst Hesse ravikojas ning külastada toiduteemalist õlle- ja toidukoda. Tõesti, tegu on kohaga, mida tasub külastada.

Peale kehakinnitust Paide vallitornis, suunduti A. H. Tammsaare muuseumi Vargamäele. Oli põnev taaskohtumine Tammsaare ning „Tõe ja õigusega“.

Täname kõiki osalejaid, bussijuht Gunnarit, Pille Vankrit, Ründo Mültsi, Türi ja Järvamaa raamatukogu. Loodame, et saame korraldada uue sõidu ka järgmisel aastal.

Ekskursiooni toimumist toetas Kultuuriministeerium regionaalse kultuuritegevuse 2022. a IV taotlusvoorust ja Eesti Kultuurkapitali Raplamaa ekspertgrupi 2023. a I taotlusvoorust.